SAMSUN / İLKADIM - Şehit Mesut Yılmaz Ortaokulu

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YABANCI DİL AĞIRLIKLI 5. SINIF AÇIYORUZ

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA YABANCI DİL AĞIRLIKLI 5. SINIF AÇILACAKTIR

Sınav Yönergesine ulaşmak İçin aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız

meb_iys_dosyalar/55/18/767954/dosyalar/2023_05/31091700_DIL-SINIFI-YONERGESI.pdf

Başvuru Formuna ulaşmak İçin aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız

meb_iys_dosyalar/55/18/767954/dosyalar/2023_05/30130305_BASVURU-FORMU.docx

ŞEHİT MESUT YILMAZ ORTAOKULU

5.SINIF YABANCI DİL SINIFI BİLGİLENDİRME NOTU

Okulumuz bünyesinde açılması planlanan “5.sınıf Yabancı Dil Sınıfı” için merak edilen soruların cevaplarını burada bulacaksınız. Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var. Tüm dünyada öğretilen yabancı diller arasında ilk sırayı alan dil tartışmasız İngilizce’dir. Artık pek çok sektörde İngilizceyi akıcı bilmemek büyük bir eksiklik olarak görülmektedir. Şirketler ve kurumlar birkaç dile hâkim olan adayları tercih etmektedirler. İngilizce diplomasinin, bilimin, turizmin ve gelişen teknolojinin ortak dilidir. Öğrencilerimizin dünyanın ortak dili haline gelen İngilizce’yi öğrenmeleri ve konuşmaları için bu 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1 adet “YABANCI DİL AĞIRLIKLI SINIF” açılacaktır.

Hedefiniz nedir?

Bu sınıflarda hedefimiz öncelikli olarak kendine güvenen bireyler yetiştirmek tüm derslerde bir üst sınıf düzeyine uygun olacak şekilde eğitim-öğretim sağlamaktır. Yabancı Dil Öğrenmenin eğlenceli olduğunu ve eğlenerek öğrenen öğrenciler olmalarını bekliyoruz. Sene sonunda İngilizceyi aktif olarak kullanmaya cesaret eden bireyler olmalarını istiyoruz

1. Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıfı tüm sınıflarda uygulanacak mı?

Hayır, uygulanmayacak. Çünkü Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 20.02.20117 tarih ve 10 sayılı çizelge eki açıklamalarının 7. Maddesi gereği Beşinci sınıfta Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri (20 ders saati) ile en az dört (4) ders saatlik seçmeli dersi tamamlamak kaydıyla, imkân ve şartları uygun olan okullarda isteğe bağlı olarak onsekiz (18) ders saatine kadar yabancı dil dersi öğretimi yapılabilir. Bu uygulamayı yapan okullarda, öğrencilerin hazır bulunuşluluk düzeyleri dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilmiş ve uygulanmakta olan yabancı dil dersi öğretim programlarına dayalı olarak dersin zümre öğretmenleri kurulunca hazırlanan öğretim programları uygulanabilir. Okulumuzda 5.sınıflarda en fazla 1 Şube Yabancı Dil sınıfı açabiliyoruz.

2. Haftada kaç saat İngilizce dersi görecekler?

Şu anki mevcut duruma göre 11 saate kadar İngilizce dersi verebiliyoruz.

3. Tüm 5.sınıflar İngilizce Ağırlıklı ders görecekler mi?

Hayır, tüm sınıflar bu sisteme dâhil olamayacaklar. Okulda sadece 1 adet Yabancı Dil sınıfı olacak.

4. Hangi sınıflar bu sisteme dahil edilecek?

Mevcut ve ön görülen duruma göre okulumuzda toplam 4 şube olarak 5.sınıf açılması planlanıyor. Bunlardan 1 şubeyi Yabancı Dil Ağırlıklı sınıf olarak açmayı planlıyoruz.

5. Neden sadece 1 sınıf ile sınırlı?

Her öğrenci aynı ölçüde istekli ve ilgili olmayabilir. Okulun fiziki derslik sayısı ve İngilizce öğretmen sayısı şuan 1 Yabancı Dil sınıfı açmak için uygun. Bu yıl 1 adet Yabancı Dil sınıf uygulaması yapacağız.

6. 5.Sınıf  Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıfa öğrenci nasıl seçilecek?

Yabancı Dil ağırlıklı sınıfa öğrenci seçimi için İngilizce dersinden hazır bulunuşluluk sınavı yapılacaktır. Sınav sonucunda oluşan puanın %70’i ile 4. Sınıf yılsonu ortalamasının %30’u alınarak yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Yerleştirme puan sıralamasına göre ilk 25 öğrenci sınıfa kayıt hakkı kazanacaktır. 25. Sıra için puanı eşitliği durumunda, ilkokul 4. Sınıf yılsonu puanı üstünlüğü gözetilecek, burada da eşitlik olması durumunda doğum tarihine göre büyük olan öğrenci belirlenecektir.

7. Bu sınıf kaç kişi olacak?

Sınıf mevcudu 25 kişi olacaktır.

8. 6.sınıfta da aynı şekilde mi olacak?

Bu sistem 5. Sınıfta uygulanacak. 6 sınıftan itibaren sınıfın öğrencileri, diğer sınıflarda uygulanan haftalık ders programına tabi olacaklardır. Ancak sınıfa öğrenci nakli kabul edilmeyecektir.

9. Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfın müfredatında hangi dersler olacak?

Diğer 5. Sınıflardan farklı olarak Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Müzik ve Bilişim Teknolojileri dersleri olmayacak.

TÜRKÇE

6 SAAT

MATEMATİK

5 SAAT

FEN BİLİMLERİ

4 SAAT

SOSYAL BİLİMLER

3 SAAT

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

2 SAAT

SEÇMELİ (Fiziki ve Sosyal Aktiviteler)

SEÇMELİ(İsteğe bağlı oluşturulacak)

11 SAAT

Listening (Dinleme)

Writing (Yazma)

Speaking (Konuşma) olacak şekilde 3 farklı bölümde işlenecek

10. Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfın sınavına  başvurusu nasıl yapılır?

Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıf Kabul Sınavına, 31.05.2022 Çarşamba Günü saat 15:00’e kadar başvuru formu Şehit Mesut Yılmaz Ortaokulu idaresine teslim edilerek yapılacaktır.

11. Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların hazır bulunuşluluk sınavı ne zaman ve nerede yapılacak?

Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların sınav yeri: Şehit Mesut Yılmaz Ortaokulu

Başvuruların Alınması

05 Mayıs -15 Ağustos 2023

Sınava Girecek Öğrencilerin Duyurulması

01-04 Eylül 2023

Sınav Tarihi

05 Eylül 2023 Saat 10:30

Sınav Sonuçlarının Açıklanması

07 Eylül 2023

12. Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların Sınav Sonuçları ne zaman ve nerede açıklanır?

Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların Sınav Sonuçları Şehit Mesut Yılmaz Ortaokulu Web Sitesinden (https://767954.meb.k12.tr/) duyurulacaktır.

13. Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıf için yapılan sınavda başarılı olan öğrencilerden kayıt yaptırmayan öğrencilerin yerine öğrenci seçimi nasıl yapılacak?

Sınav sonucuna göre başarı sırasına bakılarak ilk 25 sıradaki öğrenci (6. Madde de belirtildiği şekilde) sınıfa kayıt hakkı kazanacaktır. Kayıt yaptırmayan öğrencilerin yerine 26. Sıradan itibaren 6. Madde de belirtilen şekli ile öğrenci yerleştirme yapılacaktır.

Yayın: 04.05.2023 - Güncelleme: 31.05.2023 09:17 - Görüntülenme: 837